Choose country

DK Denmark NL Netherlands SE Sweden

Pas på tænderne

Indlæg på TriTalk af Helene Pallesen og Stine Grønborg, tandplejer hos Busch, Nørbæk og Varming i Viborg

De fleste triathleter indtager angiveligt en del energidrik, gels og lignende i løbet af en træningsuge. Men hvad med tænderne? TriTalk.dk har stillet tandplejer Stine Grønberg en række spørgsmål om, hvordan triathleter og andre, der indtager meget energidrik o.lign., bedst muligt passer på tænderne.
 
Hvilke konsekvenser kan indtagelsen af energidrik, gels, barer mv. få for en triathlets tænder?
Konsekvenserne for tænderne er øget caries aktivitet, altså er der større risiko for at få huller i tænderne. Samtidig er der risiko for erosioner/syreskader. Ved indtagelse af drikkevarer med lav PH værdi, under 7, påvirkes emaljen og bliver blød, hvilket gør den mere sårbar. Det kan sammenlignes lidt med, at man sliber med sandpapir på en overflade. Efter ca. 1 time er tandemaljen igen hård og upåvirkelig. Dette gentager sig hver gang, man tager en slurk energi drik.
 
Er det en fordel at børste tænder lige før eller efter træning?
Ja, det er en fordel at børste tænderne inden træning, da rene tænder er mættet med fluor (fra tandpastaen) og mere modstandsdygtige overfor syrepåvirkning/energidrik.
 
Er det en fordel at skylle munden/tænderne med vand undervejs på en træningstur, hvor der indtages energidrik mv.?
Ja det er en god ide at skylle munden i vand undervejs, da dette kan nedsætte “syretiden”.
 
Er det mere skånsomt for tænderne at bruge energigels + vand (energigels er koncentreret sukker i sirup-konsistens, der skylles ned med vand) fremfor energidrik?
Det er en fordel at bruge energigels + vand i stedet for energidrik, da de indtages hurtigt og kun een gang, og derved får tænderne ikke de gentagne “syrebade”, som ved energidrikken, der indtages over tid.
 
Kan man fordel bruge andre former for “tandpleje”, mundskyld, tyggegummi mv – eller er det rent fup?
Der kan med fordel vælges tyggegummi med fluor, bl.a. har V6 valgt at tilsætte fluor i nogle at deres varianter.
 
Kan man med fordel vælge en bestemt type tandpasta, eller er der noget bestemt man skal kigge efter fx flour-indhold?
Man bør vælge en tandpasta med 1450 ppm fluor, hvis man har tendens til caries (flourindholdet står angivets under tandpastaens varedeklaration, red.).
 
Er det en fordel at drikke via en slange (nogle har et drikkesystem på cyklen med en slange i stedet for en almindelig drikkedunk), eller kan man skåne tænderne ved fx at benytte en bestemt drikketeknik?
Det er en fordel at drikke via en slange/sugerør, da drikken ikke rammer tænderne på samme måde.
 
Hvordan er det med syreskader på tænderne - hvad skal man være opmærksom på?
Syrerskader på tænderne kommer oftest på fortænderne i overkæben. Tænderne føles mere glatte og ser blanke ud. Syreskadede kindtænder bliver “flade” og tandbenet skinner gult igennem emaljen.
Køb for ##AMOUNT## og modtag en gratis gave