”Jeg er for gammel til at spurte”

Oprettet d. under Fagviden

d. 18/07-2017 blev indlægget ”53 år og næsten lige så stærk som tidligere” lagt op. (LÆS HER) Det beskriver hvad man kan gøre for at modstå, den aldersrelateret nedgang i ens fysiske formåen. Men hvorfor er det egentlig at man bliver langsommere?
For at svare på det spørgsmål skal vi (igen) være lidt nørdet og vi skal denne gang, have fat i ”muskelfibertyperne”. For enkelthedens skyld holder vi os til at der findes to former for muskelfibre, der har forskellige kateristika. Der er de ”langsomme, men udholdende” og så de ”hurtige, men ikke så effektive”. Der findes også en tredje slags men den lader vi udeblive denne gang. Som billedet nedenfor viser, så er en muskel bygget op af mange bunder af fibre, som ligger tæt op ad hinanden. For at en muskel kan aktiveres, så skal der sendes et signal fra hjernen, igennem nerverne i rygsøjlen som til slut går ud til musklerne. Når nerven går ud til musklen forgrener den sig, således at den kan aktivere flere fibre på én gang. Disse forgreninger kaldes ”motor-neuroner”.

 

 

Når alderen begynder at sætte ind, så dør flere og flere af disse motor-neuroner og derfor falder antallet af muskelfibre. Men det går i særdeleshed ud over de hurtige muskelfibre, der samtidig bliver mindre og derfor svækkes ens evne til at udvikle stor kraft over kort tid, også kaldet ”power”. Power er også en betegnelse for Watt, som man f.eks. bruger i en sprint, ved tunge løft og lign. Hvornår dette fænomen sætter ind er meget individuelt, men generelt mener man at det tager til omkring 50-års alderen.
Som indlægget ”53 år og næsten lige så stærk som tidligere” også foreskriver, så kan dette fald begrænses ved styrketræning! Det sker netop ved at når man træner sin ”power”, så vil nye motor-neuroner overtage nogle af de ”dødes” muskelfibre. Derved kan man opretholde sin styrke i længere tid og de hurtige fibre, vil heller ikke reduceres i ligeså høj grad.
Ifølge forskningen så bør man udføre sine styrkeøvelser ved færre gentagelser (3-6) og så med relativt tunge vægte. Når øvelsen udføres skal der ”kul under kedlerne”, dvs. man gerne må have fokus på at løfte vægten hurtigt og så tage det roligt, når man lader den falde igen. Hvis man ikke gider i styrketræningscenteret, så kan det være en ide f.eks. at cykler i et relativt tungt gear og så spurte op ad en bakke. Løber man ude i skoven, så kan man finde et væltet træ og hoppe så højt man kan enten over, eller op oven på stammen.
Sidder du så og er nået over de 50 år og tænker ”surt, så er det løb kørt” så frygt ej! Se blot nedenstående studie 😉
 
 

Referencer:

Lexell, J. 1993 Can. J. App. Physiol 18:1 2-18

Anders & Kryger, 2004

Undervisnings-slides (jun. 2015) af Prof. Niels Ørtenblad.   


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar