Choose country

DK Denmark NL Netherlands SE Sweden B2B B2B

Derfor skal du ikke være kulhydrat-forskrækket, når du træner

Oprettet d.

Derfor skal du ikke være kulhydrat-forskrækket, når du træner

Du har sikket prøvet at gå sukkerkold, når du træner. Og netop sukker eller kulhydrater er lige præcis, hvad du løber tør for. Det betyder, at du måske ikke bliver i stand til at færdiggøre den planlagte træning eller begynder at tære på proteinerne i stedet. Derved opnår du ikke de træningsresultater, du har sat dig. Så derfor er det vigtigt, at du sørger for at få kulhydrater nok, når du træner.

Mange slankekure, kosteksperter og organisationer har længe råbt vagt i gevær omkring vores forholdsvis høje indtag af kulhydrater. Ja, for mange er det høje indhold af kulhydrater i vores mad og læskedrikke den direkte årsag til den fedme- og diabetesepidemi, som har ramt vores samfund.

Bare læs de mange artikler om børns indtag af søde energidrikke, hvordan slik får ungerne til at gå sukkeramok efter fredages Disneyslik, eller hvordan levnedsmiddelsfirmaer og fastfood-kæder stopper ekstra kulhydrater i alt, hvad vi spiser og drikker.

Ikke underligt, at mange er blevet alvorligt kulhydrat-forskrækkede, og begynder at undgå kulhydrater i kosten.

Udelukker eller nedsætter du mængden af kulhydrater i din kost, vil du da også hurtigt opleve et kraftigt vægttab. Det er der flere slankekure, som udnytter. For ved at nedsætte eller helt fjerne kulhydraterne i din kost, begynder kroppen af forbrænde fedt og proteiner i stedet, for at få den energi der mangler fra kulhydraterne.

Kulhydrater giver energi til din træning

Derved opstår der en særlig tilstand i kroppen, der kaldes for ”ketose”. Det er denne tilstand, der giver vægttabet. Men ketose spænder ben for din træning, hvis du arbejder seriøst på at opbygge muskelmasse og større udholdenhed.

For når du træner, har du netop brug for al den energi, du kan få fra kulhydraterne, så du kan performe optimalt under træningen. Samtidig skal du bruge masser af proteiner til at genopbygge dine muskler, når du restituerer dig efter træningen.

Så hvis du træner målrettet og seriøst, er der ingen grund til at være ”kulhydrat-forskrækket”. For de kulhydrater du indtager, skal du også nok få forbrændt igen. Og hellere forbrænde kulhydrater end at forbrænde de proteiner, der skal give dig større muskler og længere udholdenhed.

To former for kulhydrater

Kulhydrater findes i kroppen i to forskellige former, nemlig:

  • Mono- og disakkarider – også kaldet simple kulhydrater
  • Stivelse og kostfibre – også kaldet polysakkarider eller komplekse kulhydrater

De simple kulhydrater finder du i sukker og alle former for sukker- og glukoseholdige ernæringsmidler som f.eks. slik, frugtsukker, energidrik og læskedrikke.

De komplekse eller sammensatte kulhydrater finder du

  • som stivelse i f.eks. kartofler, pasta, hvidt brød og diverse gryn-produkter
  • som kostfibre i rugbrød, grove grøntsager, frugt og bælgfrugter

Hvad sker der med kulhydraterne, når du træner?

Når du træner, forbrænder du de kulhydrater, du har indtaget. De er oplagret i musklerne i form af glykogen. Det er en særlig koncentreret form for glukose, som hører til gruppen af simple kulhydrater.

De giver dig energi til din træning, fordi kroppen nemmere kan forbrænde simple kulhydrater frem for de sammensatte kulhydrater, der findes i fibre og stivelse. Glukosen giver dig et energimæssigt boost her og nu, så du kan præstere mere og holde dig i gang længere.

Når først alle glukoselagrene i musklerne er forbrændt, begynder kroppen at søge energi andre steder. Her står først de komplekse kulhydrater og derefter fedt og proteiner for tur. Det er dog mere anstrengende for kroppen, så derfor mister du hurtigere ydeevnen, når først alle de simple kulhydrater er forbrændt.

Det oplever du som om, du går sukkerkold midt i din træning. Derfor er du måske nødt til at stoppe træningen, før du havde regnet med. Det betyder igen, at du ikke får nær det samme ud af dit træningspas, som du havde planlagt – og derfor ikke bliver ordentlig klar til den sportspræstation eller det stævne, du er ved at træne op til. Med mindre at du træner ekstra.

Kosttilskud – en genvej til kulhydrater nok

Skal du spise og drikke dig til nok kulhydrater, så du undgår at opbruge dem under træningen, står du i samme situation, som hvis du skulle spise dig til nok proteiner. Du ville skulle spise virkelig store og seriøse mængder af mad – væsentligt mere end du ville bryde dig om.

Genvejen er – lige som med proteinerne – at indtage et eller flere forskellige kosttilskud med ekstra kulhydrater. Det kan du f.eks. gøre i form af et af de energipulver-produkter, som vi sælger her hos PurePower. De sikrer dig et højt indtag af kulhydrater, som er perfekt til dig, som dyrker udholdenhedssport, som f.eks. cykling, triatlon, ironman eller seriøs træning.

Supplér gerne op undervejs med f.eks. en energibar, en energidrik eller en såkaldt energi-gel. Sidstnævnte giver dig samme mængde hurtigt forbrændelige kulhydrater som en energidrik, uden at du skal indtage den samme mængde væske, som hvis du havde drukket energidrik. 

Så med et kulhydratholdigt kosttilskud får du energi nok til din træning – uden at du tager på eller oplever andre af de gener, der har gjort store dele af befolkningen kulhydrat-forskrækkede.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Køb for ##AMOUNT## og modtag en gratis gave