Store eller små drikkedunke?

Oprettet d. under Fagviden

Mange har nok lagt mærke til det… Cykelrytterne har små halvliters flasker og triatleterne bruger de store 0,75L flasker. Men er der en årsag til dette og hvad giver egentlig mest mening? Derudover så har cykelryttere ofte én enkelt lille flaske med på deres ture, hvor triatleterne har en tendens til både at have to og tre store med. Men hvor meget bør man have med?

Når vi dyrker sport og forbruger energi, vil der genereres en masse varme da vi som mennesker har en meget lille/elendig nyttevirkning. Dvs. vi bruger utroligt lidt energi på at komme frem og rigtig meget, på alt muligt andet og primært varmeenergi. Denne varme skal væk fra kroppen, da vi ellers overopheder og derfor sveder vi. De flestes maksimale svedrate ligger på mellem 2-3 L/time, men der er set folk med op til 7L/time.

Huden er ca. 30 grader varm og dette er en vigtig reference at have, når der tales om omgivelserne. For omgivelserne kan enten betegnes som varme eller kolde. Hvad betegnelsen bliver, afhænger om det er over eller under hudens temperatur.

 

For i kolde omgivelser, betyder dehydrering ikke det samme som i varme og der ses ikke en nedgang i præstationsevnen før efter 2-3% dehydrering. Men i varme omgivelser vil der allerede ved denne procentsats, ses en markant nedgang i præstationen.

De 2-3% skal ses ift. ens vægt, så for en mand på 70 kg. vil der være efter et tab på 2,1 L sved. Hvilket betyder at allerede efter en time, vil han være omkring grænsen hvor det påvirker præstationen. Hvis altså han ligger omkring sin maksimale svedrate. Når man cykler vil den maksimale svedrate dog sjældent nås, da vinden vil være med til at afkøle huden og blodet, der er strømmet hertil for netop at bliver afkølet.

 

Så herhjemme vil de fleste på langt de fleste dage, kunne nøjes med en enkelt stor dunk eller to små, på en 3 timers tur. Er man dog på ferie og cykler i bjergene nede sydpå (dvs. varme omgivelser), så er der ikke samme flow af vind over huden pga. den langsommere hastighed. Man vil derfor komme op omkring sin maksimale svedrate og det er derfor vigtigt her, at drikke op til ca. 1,5 L for ikke at dehydrere. Så om man vil benytte sig at de store flasker, eller de (om muligt) mere lirens små, er mest op til ens selv og hvor meget man gider slæbe på, samt hvor mange gange man gider holde ind og tanke vand på kirkegårde eller ved kilder. 

 

Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.

Instagram: (LINK)

 

POWER BOTTLE 600 ML 30,- 

POWER BOTTLE 750 ML 35,- 

POWER BOTTLE 1000 ML 40,- 

Referencer

Maughan, R. J., & Shirreffs, S. M. (2010). Dehydration and rehydration in competative sport. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. .

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar