Når træningen her over sommeren intensiveres, kan de for manges vedkommende ske at man skal ud at træne flere dage i træk. Det kan også ske at man har været til konkurrence og så skal træne igen en af de efterfølgende dage. Men hvad gør man så? Og hvad er egentlig forskellen på protein og recovery-pulver?
For at se på hvad der giver mest mening at indtage, så er det vigtigt at se på hvilken form for aktivitet man har lavet først. Her er det specielt vigtigt at se på om man har lavet en form for aktivitet, der har krævet et kulhydrat-forbrug. Har man lavet noget lav-intenst arbejde (som f.eks. styrketræning) og ønsker at booste sit proteinindtag, således at proteinsyntesen kan forbedres se tidligere blog (det gode gamle princip), Så er det proteinpulveret, der giver mest mening.
Har man derimod lavet en aktivitet, der kræver et forbrug af kulhydrat, så er det Recovery-pulveret man skal ty til! Dette skyldes både (som der står i produktbeskrivelsen, at kroppen vil efter-forbrænde det indtaget protein og man får derved ikke noget specielt gavn af det. Derudover så er der en mindst ligeså vigtig faktor, nemlig re-syntesen af muskelglykogen.
Det er meget stærk videnskabelig evidens for at muskelglykogen (sukker lagret i musklerne) har en stærk indflydelse på præstationen. Skal man derfor ud at træne bare nogle få dage efter, så er det vigtigt at indtage noget kulhydrat efter endt aktivitet (og mindst inden for 2 timer). Derudover så vil kulhydratet have den indflydelse at blodsukkeret stiger, hvilket er meget rart efter at man har kørt det helt i sænk. Derved vil musklerne have nemmere ved at optage det protein, som samtidig også er i recovery-pulveret.
Men hvor meget skal man træne for at man skal være opmærksom på at indtage noget, efter man er færdig?
Det afhænger meget af både varigheden, intensiteten og så samtidig også ens form. De fleste vil efter 1-1,5 timer ved moderat intensitet have forbrugt en meget stor del af deres muskelglykogen, hvorimod meget elitetrænet kan køre intenst i op til 2 timer, uden af det får en væsentlig indflydelse på præstationen. Derfor vil det specielt efter konkurrencer eller hårde træningspas inden for udholdenhedsidrætter, give rigtig god mening at bruge recovery-pulver!
Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.
Instagram: (LINK)
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.