Nok mærke, ikke se!

Oprettet d. under Fagviden

Der er ofte blevet skrevet om muskelglykogen og om betydningen af dette for ens præstation eller evne, til at arbejde hårdt i længere tid ad gangen. Vi har alle også prøvet at kunne mærke vores muskler, hvad enten det er når de ”syrer til” gør nas, fået et trælår i folkeskolen, eller på en anden måde. Men hvordan ser det egentlig ud derinde og hvordan kan en muskel overhovedet trække sig sammen?

 

Musklen er opbygget som billedet nedenfor, beskriver det. Sammentrækningen sker imellem det som står som myosin og aktin. Dette er proteiner (hvilket giver god mening når man skal spise protein efter træning) og foregår ved at aktin er formet som et lille hoved som kan ”bide” sig fast på myosin. Hovederne kan derefter ”nikke” og der sker en lille sammentrækning. Når de ufattelig mange myosin-hoveder nikker, bevirker det at musklen kan trække sig sammen.   

 

For at hovederne kan slippe aktin igen, kræver dette energi. Denne energi kan komme fra muskelglykogen, som er lokaliseret tre forskellige steder i musklen. Dette kan være imellem musklens membran (sacolemma) og det store rør (myofibrillen) som er sammensat af en masse andre små rør (muskelfibre). Det kan også ligge inde uden på myofibrillerne og sidst men ikke mindst, inde imellem muskelfibrene. Der ligger mest muskelglykogen uden på myofibrillerne og dette svarer til ca. 75% af den samlede muskelglykogen-mængde. 

 

 

Figur 1 taget fra Physiological aspects of the subcellular localization of glycogen in muscle skeletal muscle (Ørtenblad og Nielsen, 2013)

 

Jeg har fuld forståelse for at dette indlæg kan være en smugle svært at overskue.  Så derfor skal i ikke holde jer tilbage med at stille spørgsmål i kommentarfeltet, så får i selvfølgelig svar eller endnu bedre giver det anledning til et godt emne til næste blog!. I mellemtiden findes der en masse videoer på youtube, der forklarer sammentrækningen så søg evt. på ”actin myosin muscle contraction”, så kan visualiseringen samtidig med forklaring måske hjælpe lidt på forståelsen. 

 

 

Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.

Instagram: (LINK)


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar