Hvad er maltodextrin, fruktose og glukose

Oprettet d. under Fagviden

Maltodextrin glukose, fruktose, ja… der står mange forskellige og mærkelige navne i ingredienslisten på energiprodukterne. Men hvad kan de og hvad i alverden er de vigtige for? For sukker er vel, ja... bare sukker… Så man burde vel egentlig kunne køre bare på cola og vingummibamser? Eller kan man…?
 
Til begge de overstående spørgsmål kan man egentlig både svare ja og nej. Det skyldes at overordnet set har vi kulhydrater, som er en betegnelse for alle sukker-arter.  Alle sukker-arter er sammensat af kul, hydrogen og ilt, det er dog hvordan atomerne i disse er sammensat, som gør hele forskellen.
 
Først og fremmest kan man kategorisere disse sukker-arter som enten mono- (en), di (to)- eller poly (flere)-sakkarider. Monosakkariderne er simple og består kun af én slags ”sukker”, f.eks. glukose, fruktose er mono-sakkarider. Sætter man to monosakkarider sammen, så får man et disakkarid.
Et polysakkarid (som maltodextrin er) består af en længere sammensætning af sukkerformer og derfor bliver atomkæderne i disse også meget længere. kilden består sådan set af flere glukose-molekyler, som er sat sammen i en ekstrem lang kæde. 
 
Det gode ved glukose og fruktose er netop, at de er kortere i atomkæde og derfor lette at optage og få ud i musklen. Derimod er det gode ved maltodextrin at ”man får mere for pengene” dvs. der er længere atomkæder og der derfor også er mere sukker pr. indtaget gram.

 

 

Netop af samme årsag har man også set, at maltodextrin er rigtig godt under langvarigt arbejde da man netop kan få rigtig meget sukker ind pr. indtaget gram. 
 
Der er dog forskel i optagelseshastigheden for alle 3 slags sukker. Glukose er det hurtigst optagelige efterfulgt af fruktose og sidst maltodextrin. Derfor giver det god mening at indtage alle 3 forskellige slags, så man kan spille på hele paletten under konkurrencerne!
 
Hos PurePower tilbyder vi to forskellige energipulver, som er designet ud fra ovenstående principper om at bruge forskellige kulhydrater til en energidrik. Carbo Race Elektrolyt og Carbo Race Citrus er begge energipulver med maltodextrin og fruktose. Vi tilbyder også en ren maltodextrin drik, som mange bruger til at lave deres egen energidrik. Du kan læse mere om den neutrale maltodextrin drik her. (Carbo Race Neutral)

 

 

Maltodextrin

Køb energipulver her

Sådan laver du din egen energidrik. 

Du kan bruge vores Carbo Race Neutral til at blande din helt egen energidrik. Vores maltodextrin er nem at blande med f.eks. saftevand eller en elektrolyt tab. Flere PurePower ambassadør bruger vores rene maltodextrin pulver til at blande deres egen energidrik, da det er forskelligt hvor stor en mængde af sukker man har brug for.
 
Hvis du ikke gider at nørde rundt i opblandning og bare vil have en energidrik som smager godt og som fungere kan du vælge vores andre Carbo Race produkter. (læs mere her)
 
Så ja man kan godt køre på cola og vingummibamser, men det er langt fra den mest optimale og effektive måde at tilføre sig selv energi under konkurrence…
 
Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar