Choose country

DK Denmark NL Netherlands NO Norway SPONS Sponsor B2B B2B SE Sweden

Hvad er det der VO2 og VO2-max egentlig for noget.

Oprettet d. under Fagviden

VO2-max og VO2 - hvad er forskellen egentligt? 

 

I alle udholdenhedssportsgrene hvor muskelglykogendepoterne ikke bliver en begrænsende faktor (dvs. under ca. halvanden time), vil VO2-max  have en meget væsentlig indflydelse på præstationen. Derfor dykker vi ned i hvad det der VO2 og VO2-max, egentlig er for noget.

VO2 er en betegnelse, for hvor meget ilt kroppen kan optage og derved bruge. Når træningen påbegyndes vil det kræve mere ATP (kroppens energi) og for at lave denne energi, skal kroppen bruge O2 (ilt). Det er dog kun tilfældet ved aerob energiomsætning dvs. når der forbruges O2 til skabe energi. Når vi f.eks. sprinter så vil energiomsætningen være mange gange højere end hvad det aerobe system kan klare, og derfor er der nød til at komme en anaerob (energiomsætning uden ilt) komponent oven i.

 

Men for mere end 100 år siden fandt man en måde hvorpå man kunne beregne VO2Det gør man ved at benytte ”Fick´s princip” der beskriver: VO2Q∙(a-v) 

(a-v) er forskellen mellem iltindholdet i hhv. arterierne og venerne. Arterierne er de indre blodårer som fører det iltet blod fra hjertet og lungerne, ud til de arbejdende organer eller muskler. Venerne derimod, fører blodet fra organer og muskler til i første omgang hjertet. Der er ikke specielt stor forskel på a-v differencen hos trænede og utrænede. Normalt er blodet ca. 95-98% iltet når det forlader lungerne og når det har været forbi det arbejdende væv, så ligger det ved ca. 5-8%. Disse procentsatser ændres ikke specielt meget igennem træning. Dog er trænede lidt bedre til at ilte blodet, så det kommer tæt på 100% og kan hive en smugle mere ilt ud af det også, men det er ikke her den store forskel ligger. Så den primære forskel må ligge i – værdien.

 

Q er en betegnelse for Cardic output dvs. den samlet mængde blod, der forlader hjertet pr. minut. Denne er afhængig af hvor mange gange hjertet slår pr. minut (pulsen) og så også slagvolumen dvs. hvor meget blod hjertet kan slå ud pr. slag. Maks-pulsen kan man ikke gøre så meget ved, tvæt imod falder den oftest når man begynder at træne. Slagvolumen er altså der, hvor der sker den store forskel. Ved udholdenhedstræning bliver hjertet bedre til både at fyldes med blod og til at tømme hjertekamrene ved hvert slag. Det er også derfor man ser at trænede folk, får en lavere hvile-puls netop fordi deres hjerte ikke behøver pumpe så hurtigt, for at sende nok blod ud til at kunne holde en i live.

 

Forsættelse af Vigtige VO2!

Når man arbejder hvad man maksimalt kan i ca. 4-8 minutter vil man nå sit VO2-max. Her har man så også nået sin maks-puls, maksimale slagvolumen og maksimale a-v difference. Men hvordan kan det så være at VO2-max  har så væsentlig en indflydelse, når man kun kan arbejde ved den intensitet i 4-8 minutter ad gangen?

Det skyldes at man her bruget et andet udtryk der kaldes ”Performance VO2” Performance VO2 er en betegnelse for hvilken procentdel af ens VO2-max, man kan ligge på over en given tid. Her er der også stor forskel på trænede og utrænede, men for den sags skyld også elitetrænede. Desto mere trænet man er, desto bedre er man også til at lægge på en høj procentsats af ens VO2-max og til at holde denne procentsats i længere tid. Så ikke nok med at de elitetrænede har de højeste VO2-max værdier, så kan de også holde en høj procentsats, i længere tid end os andre.

 

Selvom denne ”Performance- VO2” har en helt essentiel indflydelse på præstationen, så står den ikke alene…

For her kommer bevægelses-økonomien ind i billedet og sammen med ”Performance-VO2”, vil det give den samlede forudsigelse af præstationsevnen.

Performance- VO2 og en god bevægelsesøkonomi går dog ikke altid hånd i hånd. Det kan sagtens ske at en elite-atlet med en relativ lav Performance-VO2, men en relativ god bevægelsesøkonomi stadig kan lave et topresultat.

 

Sættes det i perspektiv til Tour De France, kunne det være interessant for nogle af de ryttere som nemlig har en god økonomi, men en lavere Performance-VO2at gøre løbet hårdt i længere tid. Således undgår at de på den sidste kilometer, at skulle køre imod deres konkurrenter, som har en højere VO2-max og højere Performance-VO2og derved væsentlig bedre forudsætninger for at køre stærkt den sidste kilometer.

 

Her kan du få lavet en VO2 max test. 

http://www.fysiologisk-testcenter.dk

 

 

 

 

 

Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.

Instagram: (LINK)


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Køb for ##AMOUNT## og modtag en gratis gave