Energiprodukter til vandreturen
Skal du komme gennem din vandretur uden at gå ned på energi, handler det om at få tilført rigeligt med kulhydrater både før og under turen, samt have fokus på at opretholde en sund både salt- og væskebalance. Især på vandreture i varmen eller højden, hvor du anstrenger dig mere selv ved moderat aktivitet. Læs med her, og få den bedste plan for ikke at gå ned på hverken energi eller væske under vandreturen.
Skal du på en længere vandretur, har du nok mest fokus på stigningerne på ruten, samt på at beskytte dig mod at få vabler. Derudover handler det for de fleste om at få pakket så let en oppakning til turen som muligt. Og sørge for at have væske nok med til hele strækningen.
Men rent faktisk bør du også være meget opmærksom på, både hvad du indtager af mad og snacks inden og under turen, samt at sikre en god saltbalance i kroppen under hele traveturen. For ellers kan du drikke alt det vand, du orker, uden at kroppen får gavn af væsken.
Hvad skal du spise før og under vandreturen
Skal du give dig selv de bedste forudsætninger for, ikke at gå ned på energi på den lange vandretur, er det vigtigt, at du indtager masser af kulhydrater både før og under hele turen.
Kulhydrater og stivelse er ellers meget udskældte, fordi de omdannes til sukker, der igen sætter sig i kroppens depoter som fedt. Samtidig øger de risikoen for, at du udvikler type 2-diabetes.
Men skal du på en lang og måske strabadserende vandretur med stejle stigninger på vejen, når det slet ikke at ske. For udfordringerne på vejen sørger for, at kroppen forbruger al den hurtige energi, som kulhydraterne tilfører. Kulhydrater er med andre ord en slags benzin for kroppen, som hurtigt bliver brændt af, når du bevæger dig meget.
Så du kan trygt øge dit indtag af kulhydrater allerede dagen før, samt fortsætte med regelmæssigt at indtage kulhydrater på turen. Så kommer du ikke til at gå ned på energi midt eller sidst på turen, fordi dine energidepoter er opbrugt.
Samtidig er det en god ide også at begynde at indtage proteiner sidst på turen, samt umiddelbart efter du er færdig med at gå. Derved får din krop tilført vigtige proteiner i forbindelse med genopbygningen – restitutionen – af musklerne efter vandreturen.
Hvor mange kulhydrater bør du indtage på vandreturen?
Det er ikke umiddelbart muligt at angive et fast mål for, hvor mange kulhydrater du har brug for at indtage før og under din vandretur.
Kalorieforbruget afhænger nemlig af en lang række forskellige ting, som f.eks. køn, alder, højde og vægt. Samt naturligvis hvor udfordrende stigninger og hvor lang turen er.
Generelt skal du regne med, at du bør spise flere kulhydrater, end du tror. Så spar ikke på kulhydraterne hverken før eller underturen, hvis du vil være sikker på ikke at løbe ind i problemer undervejs.
Den rigtige kostplan til vandreturen
Vil du give dig selv de bedste forudsætninger for, ikke at gå træt på halvvejen, bør du allerede dagen før øge dit indtag af kulhydrater. F.eks. i form af stivelsen i havregryn, brød, ris og pasta. Så sørg for at der er rigelig med f.eks. pasta, ris eller brød til aftensmaden.
Start derefter morgenen på turdagen med en god portion havregrød med godt med søde bær, frugter og sukker. Og pak så rygsækken med søde frugter og slik til turen.
Både frugter og slik kan dog hurtigt komme til at blive skadede af varmen eller de knubs, de kan få på vandreturen. Samtidig vejer de godt til, hvis du skal have nok kulhydrater ud af dem til at komme gennem hele turen.
Her er energibarer og såkaldte energi gels og energy chews et godt alternativ. For dels har de en højere koncentration af energigivende kulhydrater, dels fylder og vejer de mindre, og dels er de emballeret, så de bedre kan klare de knubs, som turen kan give dem.
Samtidig er de nemmere at indtage undervejs. Særligt i forhold til frugt og andre søde fødevarer. Energibaren er nem at gå og spise af, og både energi gels og chews kan du ligeledes drikke eller snuppe et stykke af efter behov.
Endelig indeholder en god energibar også kostfibre, protein og salt. Det er stoffer, som kroppen også har brug for, hvis du skal fuldføre hele vandreturen.
Sidst på vandreturen bør du begynde at skrue op for proteinindtaget. F.eks. ved at spise en proteinbar eller proteinchips hen mod slutningen. Samtidig bør du indtage et solidt proteinrigt måltid eller drikke en proteinrig recovery-shake lige efter turen. Derved får musklerne tilført masser af proteiner til restitutionen.
Husk også væske- og saltbalancen
De fleste er godt klar over, at de skal sørge for at drikke meget, når de anstrenger sig fysisk. Et væsketab på så lidt som 2 % af din kropsvægt kan nemlig nedsætte musklernes præstationsevne med helt op til 20 %.
Derfor har de fleste masser af drikke med i rygsækken. Det er samtidig en god måde at få flere kulhydrater indenbords, f.eks. hvis du vælger at blande velsmagende energipulver i vandet i vanddunken.
Det store problem er, at de fleste glemmer en anden vigtig faktor, nemlig saltbalancen.
Har du ikke salt og magnesium nok i kroppen, er den ikke i stand til at binde den væske, du drikker. Det betyder, at du i værste fald kan drikke alt det, du orker, uden at det har nogen som helst gavnlig virkning for dig.
Er du først i saltunderskud, mister du hurtigt alt energi, ligesom du også begynder at få problemer med kramper i benene.
Men blander du et par elektrolyt- eller såkaldte hydrotabs i dit drikkevand, risikerer du ikke at komme i salt- og magnesiumunderskud. Derved sikrer du også, at kroppen bliver ved med at kunne optage den væske, du drikker på turen – samt slipper for irriterende og pludselige krampeanfald.
Kom sikkert frem på din vandretur
Så skal du have energi nok til din vandretur, er det vigtigt, at du:
- Før og under hele turen indtager masser af kulhydrater
- Før og under hele turen sørger for en god væske- og saltbalance
- Sidst på og efter turen sørger for at indtage godt med proteiner
Så med PurePower i rygsækken er du sikker på, at du kommer hele vejen gennem vandreturen uden at gå ned på hverken energi eller væske.