Choose country

DK Denmark NL Netherlands SE Sweden B2B B2B

Hvad er elektrolytter egentlig?

Oprettet d.

Hvad er elektrolytter egentlig?

Elektrolytter er egentlig et udtryk, som bliver anvendt i lægevidenskaben. Helt præcist er elektrolytter ioner, men de fleste kender dem som salte. Salte som natrium (Na+), kalium (K+), klorid (Cl-) og magnesium (Mg2+).

Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at væske- og saltbalancen er to vidt forskellige ting. Man kan drikke alt det, man vil, og stadig være dehydreret og dermed underpræstere, hvis ikke ens saltbalance er i orden. Når man sveder, mistes næringssalte (elektrolytter). Hvis ikke disse bliver erstattet, vil musklerne i løbet af få timers høj aktivitet i varmen miste deres optimale arbejdsevne, hvilket ofte ender i kramper. 
 
Vidste du, at hvis man opholder sig i varmen i mange dage inden racedag og ikke indtager salte, så har væsken ikke noget at binde sig til, og man vil konstant gå og være dehydreret.
 
Omkring 60 %af kropsvægten er væske, hvilket hos en person på 90 kg udgør ca. 54 kg. Selve den totale væskemængde er helt afhængig af kroppens mængde af muskelvæv og fedt. Muskelvæv indeholder meget væske forhold til fedt, som indeholder ganske lidt væske.
 

 

 

Hvor kan man få sine elektrolytter fra?

Igennem kosttilskud kan du få den mængde elektrolytter, kroppen har brug for. Hos PurePower tilbyder vi produkter, der gør det muligt for dig at få dine elektrolytter på to forskellige måder.
 
Hydro og Hydro Plus
Hydro er en brusetablet som gør det nemt at blande sin egen sportsdrik med elektrolytter. Hydro tabs bliver ofte brugt til spinning eller kortere træningsture når der ikke er behov for energipulver. Hydro hjælper med til at styre/genoprette kroppens væskebalance før, under og efter træning/konkurrence. Forskellen på Hydro og Hydro plus er at (plus) udgaven indeholder også koffein, hvilket vil øge forbrændingen og give brandstof til hjernen. Hydro er en almindelig elektrolyt tab, uden kunstigefarvestoffer. Læs mere om Hydro og Hydro Plus her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carbo Race Elektrolyt
Vores Carbo Race Elektrolyt serie indeholder også elektrolyt sammen med to kulhydrat kilder. Skal du ud på længere træningsture kan det give god mening at have noget energipulver i drikkedunken, som også indeholder elektrolyt. Du kan læse mere om vores energipulver og hvorfor vi har to forskellige kulhydrater i vores energipulver her.
 

 

 

 

 

 

Hvornår og hvor meget salt skal jeg indtage elektrolytter? 

Er du "salt sveder" skal du bruge mere salt end andre. Hvordan tester man så det? Den helt simple måde er at træne i en sort bomuld trøje og give den gas på landevejen for så at hænge trøjen til tørre. Efter noget tid kan du se større eller mindre salt områder på trøjen. Er der meget hvidt på den sorte trøje, sveder du meget salt. Det mest optimale ville være at få testet det. Men det er langtfra nødvendig som motionist.  
 
Som vi tidligere har kigget på så påvirkes præstationsevnen ved dehydrering, men lige præcis hvornår og hvor meget er der ikke klar evidens for. Men når man op på mere end 3% af ens kropsvægt i dehydrering, så tyder det på at det påvirker præstationsevnen negativt. Dog ligger de flestes maksimale svedrate på omkring 2-2,5 liter per time og den maksimale svedrate vil man godt kunne nå op under sådan en time (selv om der selvfølgelig er mange faktorer, der spiller ind). Er man derfor en mand på 75 kilo, med en maksimal svedrate på 2,5 L/time, så vil man allerede til slut i en spinnings-time, formegentlig begynde at mærke ens præstationsevne falder og der ville det derfor give mening at drikke noget undervejs. Skal man derfor have en 2-timers spinning-time, hvor man gerne vil give gas begge timer, så kunne det bestemt give mening at drikke undervejs og både have elektrolytter og kulhydrat i sin dunk.
 
Under længervarende træninger (over en times intensiv præstation) / konkurrencer er tilførelsen af salte vigtigt, især når det er varmt. Om vinteren er det lettere for os at holde på saltene, da kulden holder og kølig og vi sveder derfor ikke lige så meget som om sommeren. Døjer du med kramper kan det være at du er dehydreret. Dehydrering skyldes væskemangel og her møder vi rigtig mange som fortæller at de drikke flere liter vand om dagen. Men glemmer at indtage salt igennem deres kost eller via kosttilskud.
 

Hvor meget skal man så indtage elekrolytter?

Den nødvendige mængde påvirkes af flere faktorer såsom temperaturen, dit salt nievau, derfor handler det enormt meget om at kende sig selv og under sin træning arbejde teste hvad der virker for en. Benytter man elektrolyt tabs anbefaler vi at man følger indstruktionerne på produktet.
 
Hos PurePower anbefaler vi at man overholde den maksimale dossering (4 tabs. pr dag) Vores tabs er er udviklet i samarbejde med nogle af Danmark´s bedste atleter inden for tri og landevejscykling. Det sikre os at vi har et produkt som smager piv godt og som fungere for kroppen. Læs mere om vores elektrolyt tabs her. www.purepower.dk/brusetabletter

Kommentar(er) 14

 • Camilla Pedersen
  Camilla Pedersen

  Hejsa Er det godt at tage elektrolytter, selvom man ik træner denne dag? Er det smart at tage dem om sommeren når det er varmt og ik træner? Indtager man vand bedre når man tager elektrolytter?

  Svar

 • Sabrina
  Sabrina

  Hej Hvordan bygger jeg væskebalancen op før, under og efter et halvmarathon med hydrotaps? Og er der andet jeg kan gøre for at forbedre min ydeevne?

  Svar

 • Hanne
  Hanne

  Jeg sveder MEGET om natten og har hård mave. Jeg spiser groft og varieret! Må man tage elektrolytter hver dag?

  Svar

 • Sofie
  Sofie https://www.purepower.dk/powerblog/24-hvad-er-elektrolytter-egentlig-/

  Jeg kaster tit op, og ved man mister elektrolytter. Er det en god ide, at måske tage nogle tabletter efter man har kastet op? Har det nemlig virkelig dårligt efter, er træt, hovedepine og tør i munden.

  Svar

  • Tobias
   Tobias

   som kommentar til af Sofie

   Hej Sofie, Jeg vil anbefale dig at søge hjælp hos din læge hvis du tit kaster op. Korrekt at ens væsketab er stort når man kaster op. byg væskebalancen langsomt op ved at indtage 1 dl. pr. kvarter og sørg for at få salte som kan bidrage til at du holder på væsken,.

   Svar

 • Daniel Funch Christensen
  Daniel Funch Christensen

  Det er jo ikke meget ved, når det hele er udsolgt 😩👎🏻

  Svar

 • Jesper
  Jesper

  Kan jeg blande en af de her elektrolyttabs i min drikkedunk sammen med mit energipulver når jeg cykler ? Jeg vil helst ikke undvære min energidrik og de hurtige kulhydrater.

  Svar

  • Tobias
   Tobias

   som kommentar til af Jesper

   Hej Jesper, Det kan du sagtens. Vores kære lagerchef har gode erfaringer med Citrus energipulver sammen med vores citrus tabs. Men hvis du køber vores Carbo Race Elektrolyt skal du ikke tænke på at få nok salt, da produktet indeholder det du skal bruge. Mvh Tobias PurePower.dk

   Svar

 • Camilla Andreassen
  Camilla Andreassen

  Hej Kan man også bruge både pulver og/eller tabs om sommeren, selvom det ikke er decideret i forhold til sport? Jeg er altid meget utilpas ved temperaturer fra ca. 25 grader og op, og jeg mangler ikke væske. Min appetit er ikke eksisterende, så jeg har meget svært ved at få spist varieret og på den måde få energi i kroppen. Vil det give mening at indtage elektrolytter fast igennem sommeren, når vi er inde i de ekstra varme perioder? Det skal lige siges, at i år går jeg daglige ture om morgenen (4-8 km) inden indtagelse af mad og væske, men jeg er ikke mere dårlig, end jeg plejer at være, hvilket er slemt nok.

  Svar

  • Tobias (PurePower)
   Tobias (PurePower)

   som kommentar til af Camilla Andreassen

   Hej Camilla, Jeg vil kun anbefale sportsernæring til sport. Drikker du kun vand og ikke får nok salt vil alt den væske du indtager faktisk have den modsatte effekt og dehydrer dig. Det kan give svimmelhed og træthed. Normalt får vi rigeligt med salt i vores alm kost. Men det kan godt være i dit tilfælde at du drikker for meget væske eller måske indtager for lidt salt. Kroppen kan ca. optage en dl. vand pr. 15 minutter. Så du skal indtagen det løbende over dagen. Det betyder også at kroppen skal bruge tid til at genoprette sin væskebalance hvis du sveder meget. Inden du køber elektrolyt tabletter vil jeg anbefale dig at spise lidt flere bananer, indtage væsken langsommere men mere jævnt over dagen. Send mig gerne en mail på tr@purepower.dk så vil jeg gerne vejlede dig videre. :)

   Svar

 • Pernille
  Pernille

  Må man tage den når man er gravid?

  Svar

  • Tobias
   Tobias

   som kommentar til af Pernille

   Hej Pernille, Vores tabletter med koffein anbefaler vi ikke til gravide. De indeholder en del koffein. Du kan dog godt bruge Hydro bærsmag, da de ikke indeholder koffein. :) Mvh Tobias - PurePower

   Svar

 • Ismail Elhariri
  Ismail Elhariri

  Hvor meget skal man drikke før en fodboldkamp af det der hydro tabelletter og hvor mange tabs skal man have før en hård fodboldkamp?

  Svar

  • Tobias Rasmussen
   Tobias Rasmussen

   som kommentar til af Ismail Elhariri

   Hej Ismail, Væskebalancen bygger man op løbende, så allerede dagen før vil det give mening at bruge en tablet. På en kamp dag vil vi anbefale dig at bruge vores Carbo Race Elektrolyt serie som er et energipulver. Kroppen skal bruge kulhydrater og det finder du i vores energipulver som er en kombination af tre sukkerarter og derved et mere stabilt tilførelse af kulhydrat. Her anbefaler vi 50 g til 600 ml. under kampen. Har du brug for mere hjælp er du velkommen til at kontakte mig på tr@purepower.dk mvh Tobias

   Svar

Skriv din kommentar

Køb for ##AMOUNT## og modtag en gratis gave