Choose country

DK Denmark NL Netherlands NO Norway SPONS Sponsor B2B B2B SE Sweden

Elektrolytter om vinteren???

Oprettet d. under Fagviden

Elektrolytter om vinteren???

Vi har modtaget flere spørgsmål om hvorfor de der elektrolytter, egentlig er så vigtige så derfor er det vidst ved at være på tide at skrive et indlæg netop om dette emne!
Når vi er fysisk aktive producerer vi varme, fordi vi mennesker bare ikke er specielt effektive maskiner og er der for meget varme, så vil kroppen gerne afkøle sig selv og dette gøres ved at svede. Sved er ikke udelukkende vand, men indeholder også en del salte. Men hvad er forskellen egentlig på en elektrolyt og salte??
Forskellen er at salte er f.eks. bord-salt (som primært består af Natrium og Klorid) er ude for kroppen og selvom man har drukket det så betegner man det egentlig som ”uden for kroppen” helt indtil det er optaget i blodbanen. En elektrolyt derimod er netop når saltet er optaget i blodbanen og derfor er ”inde i kroppen”.
Vigtigheden af salte er ikke til at tage fejl af for næsten alle kroppens celler (og det er RIGTIG mange!!!) indeholder b.la. Natrium og for at kunne aktivere sine muskler, er åbningen af såkaldte ”Natrium-kanaler” langs nerven ned til musklen, helt essentiel for at der kan ske en aktivering.
Men hvordan kan det så være at vi påstår at det kan være mindst (om muligt endnu vigtigere) at få elektrolytter i løbet af vinteren?
Det skyldes at når det er koldt søger de fleste indendørs for at træne og mange har prøvet at sidde i et spinnings-lokale. De fleste ville nok være enige om, at der hurtigt bliver rigtig varmt i sådan et lokale. Et sådan lokale kan hurtigt blive hvad der ville svare til ”varme omgivelser” og derudover vil luftfugtigheden bevirke, at svedraten bliver endnu højere. Ens svedrate vil være oppe omkring ens maksimale værdi og derfor vil ens tab af elektrolytter også være højt. Derfor kan det give god mening at have elektrolytter i dunken, når man netop træner længerevarende og intenst indendørs!
Vil du vide mere om elektrolytter? Så kan du læse vores denne blog Har jeg så egentlig brug for salte/elektrolytter, om vinteren?
Kan man så få for meget salt? Ja det kan man godt, men så længe man følger anbefalingerne for mængden af tabletter på siden af røret og lader være med at overdrive sit indtag helt vildt (f.eks. 3 dunke på 1 time) så er der ingen fare på færre! 
 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Køb for ##AMOUNT## og modtag en gratis gave