Jeg kan ikke mere! Men hvorfor?

Oprettet d. under Fagviden

I forlængelse af Michael Knudsens´s indlæg, så bliver vi lidt i løbeverdenen. For når motivationen for at løbe er fundet, så vil de fleste prøve at give den lidt gas ind imellem, men hvad sker der når vi til det punkt, hvor man ikke kan mere? hvor er det så ens begrænsning ligger?

 

I studier fra slut 60´erne prøvede man at sætte nogle forsøgspersoner op på en cykel, hvor de både skulle lave ét-bens og to bens arbejde til udmattelse, imens man så undersøgte dem. Det vidste sig at når man arbejder med en relativ lille muskelgruppe, som et enkelt ben ville betegnes som, så er det i musklerne begrænsningen lægger. Men når der er tale om at en større muskelmasse skal arbejde, som f.eks. begge ben eller hele kroppen ved løb, så er det centrale faktorer som er begrænsende.

 

Med centrale faktorer så er det blod, hjerte og lungerne der menes. I lungerne bliver blodet iltet, for efter at det har afleveret ilt til de arbejde muskler eller organer, så er der ikke meget ilt tilbage. Da ilten er med til at give blodet sin røde farve, er det netop fordi det er iltfattigt at venerne i yderhuden har en blå farve.

 

Når man er træt, trækker man vejret hurtigere og man kan derfor fristes til at tro, det er fordi man ikke kan trække nok luft ned i lungerne at man bliver træt, men dette er ikke tilfældet. Lungerne kan trække rigeligt med luft ned, til at blodet kan blive iltet med alt det ilt det kan indeholde og det er derfor ikke her begrænsningen ligger, med mindre man er ekstremt veltrænet.

 

Hjertet er heller ikke en begrænsende faktor, da det også kan pumpe rigeligt hårdt til at cirkuleres nok lod ned til de arbejdende muskler. Derfor ligger den begrænsende faktor i blodets evne til at transportere nok ilt, ned til de arbejde muskler. Igennem træning øges ens blodvolumen, hvilket også giver god mening ift. at der så på den måde kan transporteres mere ilt.

 

At det er blodet, der er den begrænsende faktor giver også god mening ift. hvad div. sportsudøvere i udholdenhedsidrætter igennem tiden har forsøgt at dope sig med. Tidligere var det EPO, som fik den samme mængde blod til at kunne indeholde mere ilt. Senere hen kom bloddoping til hvor udøverne for indført deres eget blod og derved øger deres blodvolumen betydeligt.  

 

Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.

Instagram: (LINK)

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar