Tri-Oraklet: Energiprodukter til din OFF-season træning.

Oprettet d.

 
 
Mange atleter bruger OFF-season på at koble af og restituere, før opstarten på den nye sæson begynder. Derfor er der mange, som ikke helt er klar over, om de skal bruge energiprodukter under deres træning, fordi de netop ikke træner så hårdt eller så lang tid som i sæsonen. Tri-Oraklet har lavet et interview med to af vores ambassadører: Line Thams, som er professionel Triatlet og har en bachelor i idræt og sundhed fra Aarhus universitet samt en kandidat fra SDU Odense med fokus på human ernæring. Senere kommer Thomas Mortensen, som har +15 års erfaring med livet som triatlet. Thomas har igennem sin lange triatlonkarriere opnået en kolossal erfaring omkring sportsernæring, og hvordan han skal bruge den for at det fungerer bedst for ham. Thomas taler også om det, han kalder ON-season. 
 
 

Line Thams

I sæsonen, hvor man bruger mange timer på landevejene, kan man vel godt tillade sig at spise kage og slik. Men kan man tillade sig at spise slik og andre søde sager i OFF-season?
OFF-season handler i første omgang om at få genoprettet kroppens muskler. Så det handler om at få kroppen helt ned i gear, og det betyder også bare, at den mindre træningsmængde gør, at man ikke helt kan tillade sig at proppe sig med søde sager, uden at det kommer til at sætte sig på sidebenene.
 
Energidrik eller energibar på træningsturene om vinteren
Generelt er det en god idé at have lidt i flasken. Men man skal huske på, at det ikke er nu, man skal præstere, så derfor er intensiteten i ens træningspas noget lavere end i sæsonen. Skal man ud på en tre timers tur i kulden, vil det være en god idé at have noget sukker i dunken, så man ikke går kold. Det er dog vigtig, at man også sørger for, at kroppen kan finde ud af, hvordan den skal forbrænde kulhydrater i OFF-season.
 
 
Skal man kun have vand i dunken?
Som en grundregel anbefaler Line, at man kører med noget sukker. Line skrev speciale i (Train low), og hendes filosofi blev, at det stadigvæk kan være en god idé at træne uden energi engang imellem. Så hver anden søndag hvor man skal ud på en længere tur (3t), så kør helt uden energi i dunken, og så lige holde lidt igen, når man kommer hjem fra sin tur, så man ikke bare smider det hele på gulvet.
 
Hvad sker der, hvis man ikke bruger energiprodukter i OFF-season?
Hvis man vænner kroppen til at træne low, altså uden kulhydrat, både i sin løbetræning, men også i sin cykeltræning, så gør man det sværere for kroppen at forbrænde kulhydrater senere på sæsonen, fordi kroppen ikke er blevet udsat for den samme stress stimuli. Man skal huske at træne koppen til at forbrænde kulhydrater.
 
Pro tip!
Det kan være en god idé at have en enkelt bar med i lommen, hvis man går totalt sukkerkold. Så kan en energibar hjælpe en i mål.
 
Energi til spinning?
De fleste sveder ekstremt meget, når de er til spinning. Derfor kan det være en god idé at have en elektrolytdrik i dunken. Så sikrer man sig, at man får erstattet den væske og salt, man taber. Grunden til det er så vigtigt at få elektrolytter ind i løbet af en spinningtime eller en turbotrænersession er, at man taber både væske og salte, fordi man ofte sveder meget. Bruger man elektrolytdrikke, kan det mindske ens restitutionsperioden, så man bliver hurtigere frisk igen.
 
Varer din turbotrænersession over en time, eller vælger du at deltage i to spinningtimer, vil det være en god idé at få noget sukker ind, gerne en energidrik, som både indeholder sukker, men også elektrolytter. Man får ikke rigtig noget ud af at gå til spinning, hvis kroppen ikke er klar til at komme helt ud, og man får næppe det fulde potentiale ud af det. Som tommelfingerregel kan det være fornuftigt at indtage sukker, når man træner mere en 1,5 time.
 
Du kan ”snyde din hjerne til energi”. Ja! Du hørte rigtigt. Man kan snyde sin hjerne til at få mere energi. Så snart man smager noget sødt på tungen, så tricker det automatisk hjernen til at tro, at man får noget sukker. Det smarte ved mange elektrolyttabs er, at de indeholder sødestof, så bare smagen af elektrolyt tabs vil gøre, at du får et ”mentalt boost”, som du har brug for.
 
Line Thams anbefaler disse Purepower produkter til OFF-season.
Purepower har Hydro tabs med elektrolytter og koffein. De er meget attraktive, hvis du skal tæske den afsted på spinningcyklen eller en på turbotræner.
Læs mere om Hydro Plus her:
 
Til søndagsturen, hvor du ikke kører uden (er dette mon rigtigt ’ikke kører uden’) energiindtag, skal du vælge Energy Snack med kakao, fordi den smager ligesom en romkugle. Så slipper du for at køre ind til bageren. 
Læs mere om Energy Snack Kakao her:
 
Du kan følge Lines træning og stævner her:
 
 

 

Thomas Mortensen

PayOFF-season – ON-Season
Thomas har i flere år fortalt om sine tanker omkring PayOFF-Season, altså det vi andre kender som OFF-season. Thomas har nemlig den filosofi, at det er nu, man har muligheden for at forbedre sig på flere områder af sin træning som triatlet.
Læs mere om ON-Season her:
 
Hvilke energiprodukter bruger Thomas Mortensen i PayOFF-season?
Thomas fortæller i podcasten, at han ikke kun bruger elektrolyttabs, når han straffer turbotræneren, men også når han er ude på de kolde landeveje. Thomas har igennem de første 10 år af sin triatlonkarriere fundet frem til, hvad der virker for ham, og det som Thomas fortæller i podcasten er, at han har erfaret, at når han har tunge ben efter en løbetræning, så føler han at brugen af elektrolyttabs hjælper ham med at restituere bedre.
Thomas har to basic produkter, som han anbefaler, at alle triatleter bør have i sit skab.
 
Carbo Race Elektrolyt – som er et rent kulhydratprodukt fra gode kilder med elektrolytter. Det er 100% kulhydrat, så der er ingen fedt i det.    
Læs mere Carbo Race Elektrolyt her:
 
Proteinpulver – som restitutionskilde efter træning. Der har Purepower deres 85% proteinkilde.
Læs mere om proteinpulver fra Purepower her:
 
Hvad med et recovery produkt?
Man kan godt vælge at købe et recovery produkt, dvs. hvor fordelingen af kulhydrat og protein er 2/3 kulhydrat og 1/3 protein. Thomas vælger selv at blande sin recovery drik. Men hvis man vil have en nem løsning, kan man bruge Purepowers Recovery. Ellers kan du gøre som Thomas og købe en neutral proteinpulver og en kulhydrat kilde.
Læs mere om Recovery her:
 
Thomas supplerer Line med, at det er en god idé at have en energibar eller gel med på turen, men gør også opmærksom på, at det ikke er noget, man skal sidde og nyde i sofaen, men at energiprodukter skal bruges under træning.
 
Du kan følge Thomas´ træning og stævner her:
 
 

 

Kunne du tænke dig at høre flere podcast fra Tri-Oraklet omkring OFF-season, kan du finde dem her:
Tri-Oraklet laver også interviews med både kendte og mindre kendte triatleter.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar